Some like it raw

Воден кефир - пробиотски еликсир на животот

Објавено во Мали тајни.

Воден кефир - еликсир на животот

 

  Водениот кефир се прави од кефирни зрна, познати уште како и шеќерни зрна, тибикос, тиби или јапонски водени кристали. Овие зрна составуваат култури од различни видови на здрави бактерии и квасец, составени заедно во полисахаридна матрица создадена од бактериите. Симбиотската врска на микробите произведува стабилна растечка култура. Микробите  се хранат од шеќерот и произведуваат млечна киселина, алкохол (етанол) и јаглерод диоксид создавајќи ферментиран газиран пијалак. Содржината на алкохол вообичаено е многу минимална, помалку од 1%. Во кратки црти, претставува голема доза на пробиотици во природна форма.

Сируп од млади зелени ореви и мед - природен резервоар на јод и витамин Ц

Објавено во Мали тајни.

Сируп од млади зелени ореви и мед - природен резервоар на јод и витамин Ц

 

Богатите и лековити состојки од листовите, млади и зрели плодови и зелени лушпи од ореви (Juglans regia), се користат за лекување на многу болести уште од античките времиња, а нивната лековитост е потврдена и од страна на модерната медицина.

Почетокот на мај, а во планинските области и до крајот на мај е идеално време да се соберат зелени плодови (незрели Juglandis fructus) од кои се подготвени разни лековити препарати.

Сируп од ѓумбир и мед

Објавено во Мали тајни.

Сируп од ѓумбир и мед
 
Здравствените придобивки од мед или ѓумбир за третирање на респираторни проблеми се неспоредливи со кој било друг домашен лек.
Освен тоа,  медот е одличен медиум за пренесување на придобивките од билките (како што е ѓумбирот) до телото.
И медот и ѓумбирот засебно, имаат свои индивидуални здравствени придобивки, а нивната комбинација претставува вистиски еликсир.