а б в г д ѓ е ж з ѕ и ј к л љ м н њ о п р с т ќ у ф х ц ч џ ш #

Рецепти на к

Компир салата

Компир салата

Варените компири се природно богати со витамини и минерали, посебно калиум, фосфор, Б-комплекс витамини и витамин Ц. Содржат малку калории и масти, а нивната богата содржина со растителни влакна ќе ви помогне да се чувствувате заситено. Наспроти популарното верување, тие не дебелеат.

Крем оревко
  • Сложеност: многу лесно
  • Категорија: Десерти

Крем оревко

Вкусен крем кој освен тоа што е здрав, богат е и со есенцијални хранливи материи. Оревите се богати со протеини, витамини, омега-3 масни киселини, минерали во трагови...Тие се единствените јатки кои имаат значајна количина на алфа-линоленска киселина. Содржат голема количина на витамин Б6 и корисно количество на витамин Е во форма на токоферол. Исто така, добар извор се на манган, магнезиум, фосфор и железо.

Кокосови мразулки
  • Сложеност: многу лесно
  • Категорија: Десерти

Кокосови мразулки

Вкусно разладување за летните денови ...

Кимчи

Кимчи

Кимчи е вид на ферментирана салата која се прави во Кореа со векови и е богата со пробиотици како бактерии на млечна киселина. Ферментацијата е одлличен начин да се зачува зеленчукот и да се направи полесен за дигестија.

Кисела павлака

Кисела павлака

Кисела павлака во „жива“ веганска варијанта.

Кокосовки

Кокосовки

Кокосовото масло во последно време станува сè повеќе популарно и тоа со причина. Неговата единствена комбинација на масни киселини има големи позитивни ефекти врз здравјето.Ова вклучува губење на килограми, подобрена мозочна функција , има антибактериски, антивирусни и антигабични својства помагајќи во борба со инфекциите.

Крем супа со црвена леќа - рецепт на Лилјана Давкова
  • Сложеност: лесно
  • Категорија: Супи

Крем супа со црвена леќа - рецепт на Лилјана Давкова

Крем супа од црвена леќа е третонаградениот рецепт на Лилјана Давкова за наградниот предизвик „Гответе со нас“.

Кралски зелен сок

Кралски зелен сок

Овој зелен сок го нарековме кралски поради носечкото овошје кое го содржи.Мангостинот поради уникатниот изглед и специфичниот вкус, често е нарекуван "крал на тропското овошје", однадвор бојата му е темно виолетова, а формата му е тркалезна.Додека внатре се наоѓа срцевината која е поделена на неколку делови, кои се белузлави и слатки.

Кај нас во Македонија неможете да го најдете, барем ние досега не сме успеале.

Кисели краставички во лимонов сок

Кисели краставички во лимонов сок

Овој рецепт е инспириран од рецептот за маринирани лимони кои се карактеристични за Северна Африка.

Карамел прелив

Карамел прелив

Сегаможете да направете карамел прелив без млеко и млечни производи.

Како да ’ртите сончоглед?
  • Сложеност: лесно
  • Категорија: 'Ртење

Како да ’ртите сончоглед?

Сончогледовите никулци се вкусен додаток во секоја салата или зелен сок.  Свежи, кршливи и со малку јаткаст вкус, можат да се одгледуваат во затворен простор преку целата година.

Кисело (маринирано) цвекло

Кисело (маринирано) цвекло

Супер тенките парчиња на црвено цвекло ја задржуваат нивната крцкавост во оваа пикантна течност. Измешајте ги во салата, јадете од тегла или послужете како предјадење.

Крем супа со печурки
  • Сложеност: лесно
  • Категорија: Супи

Крем супа со печурки

Уште една домашна супа, супер брза и неверојатно вкусна.

Како да ’ртите хељда?
  • Сложеност: лесно
  • Категорија: 'Ртење

Како да ’ртите хељда?

Хељдата може слодобно да ја консумираат луѓето кои имат целиакија бидејќи не содржи глутен. Таа е добра замена за пченицата, овесот, ’ржот и јачменот во безглутенска исхрана.

[12  >>